Kath & paard

Kath

& paard

Kath & paard

Leren omgaan met paarden op een positieve manier





Beloningsgerichte training met honden lijkt al heel erg ingeburgerd, de meeste mensen weten al wel wat een clicker is en dat het ook kan gebruikt worden met honden. Hoe het precies werkt kan niet iedereen zeggen, maar het heeft iets te maken met een clickgeluidje en dan voer geven. Dat dit ook perfect bij paarden werkt is voor de meesten een totale verrassing.




Clickertraining


Het trainen van dieren met een clicker vindt zijn oorsprong in het trainen met zeedieren en wilde dieren in zoo's. Het leerprincipe dat erachter zit is: gedrag dat gemarkeerd wordt door een uniek signaal (de click), waarna telkens een beloning komt, wordt herhaald door het dier. Waar je bij je hond een brokje geeft op het moment dat hij gaat zitten als je hem zit vraagt is het bij een dolfijn iets lastiger om hem een visje te geven op het moment dat hij midden in het zwembad een pirouette draait. Je wil hem kunnen vertellen dat wat hij op dat moment doet super goed is en dat daar een beloning aan vast hangt.

In dierentuinen wordt de dag van vandaag heel veel op gebied van verzorgende handelingen aan de dieren aangeleerd door middel van clickertraining. Zo leert men een gorilla om onbeweeglijk met zijn arm tegen het hek aan te blijven zitten, terwijl ze bloed kunnen prikken bij hem voor onderzoek.

Nu, als het bij een gorilla werkt, dan zal het ook wel bij een paard werken, toch?


Inderdaad! Er moeten echter goeie afspraken gemaakt worden met het paard. Jij wordt niet plots één grote wortel of feestbuffet. Het paard moet jouw grenzen leren respecteren. Je niet omver lopen voor een brokje, maar net leren bedenken wat hij kan doen om dat brokje te verdienen.


Met onze kudde kan je leren:

 

Hoe veilig in de buurt te zijn van paarden

Je paard leren belonen met voer op een respectvolle manier

Hoe een paard denkt, wat het nodig heeft om zich veilig en goed te voelen

Hoe je verzorgende handelingen kan aanpakken en aanleren aan een paard bv leren om voetje te geven voor hoeven krabben als je er om vraagt

Hoe je een paard kan vragen om je te volgen

Hoe je om kan gaan met een bang paard

Hoe je je paard met behulp van clickertraining niet alleen kunstjes kan leren maar ook nuttige zaken zoals blijven staan naast een opstapkrukje, netjes wachten wanneer je een weidepoort open maakt, rustig een paardentrailer in stappen,...

.......


Staat jouw vraag er niet tussen, stel ze gerust! Wanneer het niet binnen ons domein van specialismen valt verwijzen we je graag door naar collega's die wel gespecialiseerd zijn in je hulpvraag.